Marchew.
To warzywo korzeniowe jest bogatym źródłem beta-karotenu, barwników należących do grupy karotenoidów, które w organizmie przekształcane są w witaminę A. Ta witamina pomaga zmniejszyć zwiotczenie i zmarszczki, a także ma właściwości fotoprotekcyjne, które pomagają chronić skórę przed ekspozycją na słońce. Do marchewki dołączają inne owoce i warzywa o tym samym pomarańczowym lub czerwonawym kolorze, takie jak dynia i brzoskwinie, które również są bogate w beta-karoten. Idealnie byłoby, gdyby te pokarmy były spożywane w postaci surowej i zawsze świeże.
Czerwone jagody.
Truskawki, maliny, jagody czy jeżyny zawierają dużą ilość witaminy C i flawonoidów, które nadają im właściwości antyoksydacyjne. Są one niezbędne, aby zapobiec de-strukturyzacji i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jeśli są dzikie, to zachowają te właściwości jeszcze bardziej, bo roślina musiała sobie poradzić z klimatem i najlepiej jeść je umyte i w całości.
Awokado.
Awokado zawiera białko, a także zdrowe tłuszcze i witaminy. Jak widzieliśmy powyżej, białka pomagają wzmocnić struktury kolagenu i elastyny, natomiast tłuszcze utrzymują nawilżenie. Ponadto zawiera witaminy A, C, E i K, a także minerały takie jak potas, miedź i żelazo, które generują enzymy antyoksydacyjne potrzebne do walki z przedwczesnym starzeniem się.
Czerwona papryka.
Czerwona papryka to pokarm o największej zawartości witaminy C, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu. Zawiera również witaminę B6 i beta-karoten – koktajl witaminowy, który zapobiega zmarszczkom i trądzikowi.
Ogórek.
Mówiąc o tym warzywie, na myśl przychodzi zapewne obraz twarzy z maseczką na twarzy i dwoma plasterkami ogórka w oczach. Otóż okazuje się, że ogórek jest równie korzystny jako maseczka do twarzy, jak i jako pokarm. Jeśli spożywane, składa się głównie z wody, głęboko nawilża skórę, ale wśród jego innych korzyści jest zapobieganie trądzikowi, ponieważ zawiera właściwości ściągające, które pomagają kontrolować i zmniejszyć nadmiar oleju na skórze. Z drugiej strony, jeśli jest stosowany jako maska, ogórek pomaga zmniejszyć worki pod oczami i ciemne kręgi pod oczami, ponieważ działa jako odświeżacz skóry, a także pomaga zmniejszyć stan zapalny w tych delikatnych obszarach twarzy.
Nasiona chia.
Chia jest bogata w witaminę E, potężny przeciwutleniacz, który zwalcza stany zapalne i zmarszczki, a także cynk, minerał o właściwościach przeciwstarzeniowych, który pomaga również w walce z trądzikiem. Ale główną zaletą chia jest wysoka zawartość kwasów Omega 3 i białka, które pomagają zachować świecącą i gładką skórę. Prawdziwy superfood.
Oliwki.
Oliwki, w tym oliwa z oliwek, są idealne do utrzymania zdrowej skóry dzięki kwasowi oleinowemu, jednonienasyconemu kwasowi tłuszczowemu znanemu również jako Omega 9, który jest niezbędny do utrzymania naturalnego poziomu nawilżenia skóry. Zawierają również witaminę E i polifenole o działaniu antyoksydacyjnym. Inne pokarmy, które również zawierają te właściwości to migdały i awokado.
Orzechy.
Orzechy w ogóle są dobre dla skóry właściwej, ale orzechy włoskie, dzięki wysokiej zawartości Omega 3, są głównym z nich. Jak już widzieliśmy w innych pokarmach, są to zdrowe tłuszcze, które zmniejszają stany zapalne i podrażnienia skóry oraz utrzymują ją w lepszym stanie nawilżenia, co pomaga w redukcji zmarszczek.
Add a Comment